Често задавани въпроси

1. Има ли странични ефекти от практикуването на йога?

Когато практиката се води от добре обучен учител, ефектите могат да бъдат само положителни.

2.Какво е асана?

Асаните са системата от йогийски упражнения на древните индийски риши (мъдреци) и са основани на точни принципи. Адаптирани са както за мъже, така и за жени, за хората от Изтока и Запада. Може да медитирате, докато изпълнявате асаните. Тов…а се съпровожда от пранаяма и регулиране на дъха.

Тези упражнения са профилактични и целебни. Някои от тях извиват тялото напред и назад, други усукват гръбнака настрани. Така тялото се развива като цяло, тонизира се и става по-силно.
Трите важни органа – сърцето, белите дробове, мозъкът и гръбначно-мозъчната система – са поддържани здрави. Жизнените сили се съхраняват и увеличават. Циркулирането на кръвта в артериите и вените се поддържа в правилно състояние чрез практикуването на асани. В никоя част на тялото не се застоява кръв.

Практикуващият асани винаги се смее от сърце и излъчва радост, сила и енергия, където и да се намира. Винаги се увенчава с успех във всичките си начинания. Изглежда много млад дори на 60 години. Лицето и очите му сияят по специален начин. Има специфичен чар в усмивката му.

Чрез редовното практикуване на асани, мъже и жени ще се сдобият с фигура, която ще подчертава красотата им, и с гъвкавост, която придава очарование и елегантност на всяко движение.

Здравето е ваше рождено право, а не болестта. Силата е ваше наследство, а не слабостта. Способността, а не неспособността. Куражът, а не страхът. Блаженството, а не тъгата. Покоят, а не неспокойството. Знанието, а не невежеството. Безсмъртието, а не смъртта.“
~ Свами Шивананда относно ползите от йога асаните.

3.Асаните които правим достатъчни ли са?

Йога е наука, йога е философия и с помощта на опитен йога учител можеш да изследваш и разкриеш пълния потенциал на твоя живот.

4. Как се различават разновидните форми на йога?

Всяка една система се състои от социална етика, идивидуална етика, пози ( асани), дихателни упражнения, дисциплина на сетивата, концентрация, медитация и себереализация.

5. Можем ли да правим йога ако практикуваме друг спорт?

Йога може да се съчетава и с някакъв спорт. Тя ще спомогне за освобождаване на натрупаното напрежение след тренировка, мускулите ще се тонизират и разтегнат.

6. Каква е разликата между йога и гимнастика?

Йога се прави бавно и по време на практиката участват тялото, ума и духа. По време на йога всичко се прави с осъзнаване, защото ако няма осъзнаване, то тогава правим само гимнастика.
След йога, човек се чувства тонизиран, спокоен и релаксиран, след гимнастика се чувстваме изморени и напрегнати.

7. Трябва ли да спра месото или да спазвам някаква диета?

Йогините се хранят с вегетарианска и здравословна храна. Йога ни учи да ядем толкова, колкото да поддържаме живота си-нито много, нито малко. Не трябва да живеем за да ядем, трябва да ядем за да живеем. Прясната, лека и балансирана храна е с високо съдържание на прана. Диетата на йогините се състои от пресни плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, леща и малки количества мляко и млечни храни. Въпреки това не е задължително когато започнем да практикуваме йога да станем вегетарианци. Всичко трябва да стане естествено от само себе си, процесът е бавен, не трябва да има насилие.

8. Какво е пранаяма?

Пранаяма това са дихателни техники в йога. „Прана” означава универсална жизнена енергия, „Аяма” означава да се регулира, да се удължи.
Това е жизнена енергия необходима за нашите физически и фини слоеве, без които в тялото не може да се поддържа живот.
Пранаяма е контрол на праната чрез дишането.
По време на Пранаяма дишането става само през носа.
Прана тече през хиляди фини енергийни канали наречени „нади” и енергийни центрове наречени „чакри”. Количеството и качеството на прана и начина по който тече през надите и чакрите определя състоянието на ума. Ако нивото на прана е високо и потокът и е непрекъснат, умът остава спокоен. Поради липса на знание и невнимание към дишането, надите и чакрите в човек могат да бъдат частично или напълно блокирани, което води до нарушен е прекъснат поток. В резултат на това, се зараждат увеличени притеснения, страх, несигурност, напрежение, конфликти.

9. Какво е Сурия Намаскар?

Суярия Намаскар в буквален превод означава Поздрав към слънцето.
Това е комплекс от асани, които масажират, детоксикират и стимулират органите на човешкото тяло и огъвкавяват гръбначния стълб.
Поздрава към слънцето може да се изпълнява бързо като сърдечен тонер, или бавно за укрепване и тонизиране на мускулите и подобряване функцията на вътрешните органи. Може да се изпълнява едновременно с пеенето на мантри, за да придобие по-дълбок и медитативен вид.

10. Кое е най-доброто време за йога практика?

Най-доброто време за практикуване на йога е рано сутрин на празен стомах. Препоръчително е практиката да се повтори в късния следобед или преди вечеря.
Сутрешните практики поддържат по-високо ниво на енергия през деня, а вечерните спомагат да се отърсим от стреса и напрежението натрупани през деня.

11. Каква е облеклото за йога?

Облеклото за йога трябва да бъде леко, да не полепва и да не стяга тялото. Играем боси или по чорапи.