Как да подобрим йога практиките си?

1. Уважавайте границите на собственото си тяло. Някои хора са по-гъвкави други не. Обичайте тялото си и не го насилвайте. Изпълнявайте асаните там, докъдето можете и ще се чувствате удобно и приятно когато задържате в тях.

2. Правете йога с чувство на радост. Ако не се усмихвате, значи не правите нещо правилно, или се разтягате прекалено или не сте застанали удобно в позата.

3. Дишайте. Правете дълбоки вдишвания. Това ще ви помогне да се отпуснете и да задържите в позата. Може дори да използвате дишането за да се разтегнете повече. Почивайте в асаната и усещайте разтягането.

4. Уважавайте и почитайте вашите йога практики.Йога не е само упражнения. Насладете се на по-дълбоката връзка със себе си и другите с редовно практикуване на йога.

5. Въоръжете се с йога настроение. Навлезте навътре. Докато изпълнявате йога асани използвайки специфичен ритъм на дишането, вие свързвате дишането и тялото. Като задържате вниманието на това къде се случва разтягането, вие свързвате тялото и ума. Тялото, дишането и ума стават в хармония по време на йога асаните. Тази йогийска нагласа помага да се задълбочи йога практиката.

6. Наблюдавайте тялото си.

7. Медитирайте. Йога асаните ви подготвят за медитация, а медитацията на свой ред задълбочава йога практиката.

8. Правете йога на постелката и живейте йога извън постелката.
Можете ли да подадете ръка на непознат? Можете ли да останете стабилни и да дишате през болката в трудна ситуация ( точно както изпълнявате дишането за да сте стабилни в трудни асани )? Помислете за 23-те часа от живота си, а не само за 1 час йога практика.
Ето защо йога е начин на живот, а не само упражнения.

( Информацията е от Динеш Кашикар – старши инструктор по Шри Шри йога )